Thursday, March 8, 2012

SBPA

1. Kecewa sungguh bila SBPA dibatalkan.

2. Hasrat tersirat utk melihat berlakunya transformasi minda di kalangan penjawat awam gagal dihayati. Sejak dari mula diperkenalkan, SBPA tak habis-habis dicemuh dan dipertikaikan.

3. Dari aspek battle of perception, SBPA telah tewas dan tidak diberi peluang mempertahankan diri.

4. Difahamkan proses merangka dan menyediakan dokumentasi SBPA tidak dirakyatkan. Justeru mungkin skopnya lebih kepada 'Putrajaya' hingga terlepas pandang banyak element diluar skop tersebut terutamanya perkhidmatan awam luar bandar dan badan berkanun.

5. Inilah bahananya.

6. Perdana Menteri telah tegaskan sejak mula mengambil alih pemerintahan negara, bahawa era di mana kerajaan tahu segalanya sudah berakhir.

7. Perkhidmatan awam adalah tulang belakang sebuah kerajaan seperti tulisan Abdullah Sanusi. Malangnya peneraju dan pemain utama dalam perkhidmatan awam tidak menghayatoi saranan YAB Perdana Menteri.

8. Sedih lah, kalau jadi Perdana Menteri. Saranan dan usaha kuat tak disahut oleh pemain utama dlm perkhidmatan awam. Hanya Perdana Menteri yg nak buat transformasi?

9. Apa yg dihebahkan hanya insentif kewangan tapi bukan fokus kpd penambahbaikan perkhidmatan. Faktor memperkasakan modal insan, org tak minat. Peluang memperluaskan skop kerjaya di organisasi luar disambut dingin oleh sesetengah ketua jabatan. Exit policy, performance base, masih tak boleh diterima dlm perkhidmatan awam.

10. Tapi, gaji naik semua org nak! Tak malu ke?

No comments:

Post a Comment