Tuesday, March 31, 2009

Keteguran dan Teguran

1. Keteguran adalah istilah yang sangat popular di kalangan orang Melayu.

2. Boleh kata, siapa yang tak faham maksud istilah keteguran maknanya bukan Melayu tulen gamaknya?

3. Kata orang tua-tua dulu kalau main kat luar masa nak Maghrib boleh kena keteguran. Perkataan lain yang sinonim ialah kena sampok!

4. Di katakan, bila keteguran tu badan rasa macam tak sihat, letih-letih, lengoh-lengoh atau kekedang rasa sakit kepala. Ada jugak yang tak sedarkan diri, dan satu kategori lagi membawa kepada meracau dan meraung, tu dah masuk kategori kena rasuk!

5. Hebat orang Melayu ni, kaya dengan istilah.

6. Orang tua-tua dulu ada cara nak ubat keteguran ni. Salah satu caranya dipanggil Balik Kunyit atau Balik Bawang. Caranya guna bawang atau kunyit yang dibelah dua, dengan bacaan tertentu (mungkin jampi, serapah............nak kena belajo la ni?) maka boleh disahkan keteguran di mana, siapa yang punya angkara dan diubati selepas pada tu. Ada juga yang guna air tawar, iaitu air yang di jampi atau dibacakan ayat-ayat suci Al-Quran.

7. Soalnya keteguran ada kolerasi dengan makluk halus. Berapa darjah signifikan antara korelasi tu, kena la buat ujian SPSS dulu!

8. Teguran?

9. Makluk yang berbadan kecil pun boleh tegur, makluk yang badan semangat (bukan gemuk!) pon boleh tegur!

10. Tegur apa? Kenapa pulak perlu tegur?

11. Teguran biasanya berlaku apabila terjadinya sesuatu perkara atau kejadian yang tidak kena pada tempatnya yang dengan sebab dan perbuatan dari kejadian itu boleh mendatangkan implikasi tidak baik lagi merugikan pihak-pihak terlibat.

12. Apa saja perkara atau kejadian yang boleh menjejaskan kepentingan lain secara langsung atau tidak langsung perlu diberi teguran sebagai satu kaedah semak dan seimbang (check and balance) supaya keadaan kena pada tempatnya.

13. Orang Melayu kaya dengan budi bahasa, sopan santun, adat susila.

14. Malangnya, tak semua oarang boleh menerima teguran. Teguran sering disalah tafsir. Tidak dilihat dari aspek penambahbaikan berterusan tapi dilihat dari aspek kena marah!

15. Bila kena marah, kecewa! Bila kecewa, bengang! Bila bengang, merajuk! Bila merajuk, patah hati! Bila patah hati, apa juga yang berlaku selepas tu antara yang menegur dan ditegur akan patah harapan!

16. Bila patah harapan, rosaklah hubungan dan inilah yang merosakkan sistem masyarakat kita. Wujud tidak puas hati dan rasa kurang senang yang akhirnya hanya mewujudkan persepsi songsang dan negatif.

17. Penting untuk yang ditegur menerima teguran dengan positif dan fikiran terbuka. Kepada yang menegur pula, tegurlah dengan berhemah. Ini prinsip asas kehidupan manusia yang tak memerlukan huraian panjang. Cuma kita bila kena tegur, barangkali memang suka nak memanjang-manjangkan perkara ?

18. Kalau teguran yang terlalu pahit untuk kita terima, barangkali kita perlukan kunyit, bawang atau air tawar untuk mengadaptasinya? Saya terjemahkan pepatah Inggeris yang bermaksud, orang yang pandai akan belajar dari kesilapannya tetapi orang yang bijak akan belajar dari kesilapan orang lain.

No comments:

Post a Comment