Sunday, April 21, 2013

Bantuan Yang Kecil Di Mata Kita, Besar Buat Mereka

1. Siapa yang tidak setuju dengan tajuk posting ini bukan?
 
2. Ia ungkapan tepat.
 
3. Manfaat buat kumpulan rakyat berpendapatan rendah. Dengan pelbagai bentuk bantuan untuk mereka hidup lebih selesa.
 
4. Tak perlu saya nyatakan apa dia jenis dan bentuk bantuan itu, kerana ia bukan lagi rahsia kepada mereka terutama dari kalangan yang berpendapatan RM3000 ke bawah.
 
5. Tidak dilupakan, kumpulan rakyat di atas juga turut mendapat pelabagai keistimewaan. Ia bukan dalam bentuk 'bantuan' tetapi lebih kepada pelbagai insentif. Terutama kepada golongan peniaga.
 
6. Jika tidak masakan mantan Menteri Kewangan Kedua pernah membuat kenyataan sekitar Feb-Mac 2013 lalu bahawa jumlah kekayaan individu di Malaysia mencecah RM330 million!
 
7. Soalnya, apakah 'bantuan' kepada rakyat kumpulan pertengahan?
 
8. Mereka tidak membebankan kerajaan untuk menjadi penerima bantuan.
 
9. Mereka juga tidak menerima apa-apa insentif dalam bentuk kemudahan perniagaan dan urusniaga misalnya kerana kebanyakan rakyat kumpulan pertengahan adalah mereka yang mempunyai kerjaya tetap di sektor swasta atau kerajaan sebagai orang yang makan gaji.
 
10. Inilah kalangan rakyat Malaysia yang dulunya waktu sekolah jadi budak pandai. Masuk universiti, ada kelulusan tinggi.
 
11. Dengan usaha itu, dapatlah bina kerjaya dengan pekerjaan dan gaji yang baik untuk sara hidup dan bina keluarga.
 
12. Akan tetapi kurang 'adil' barangkali, kalau mereka ini pula dipinggirkan dari sebarang bentuk 'bantuan istimewa' sebaliknya kena pula membayar cukai pendapatan dan pelbagai bayaran utiliti tanpa ada sebarang bentuk insentif! Wallahuallam.
 
 

No comments:

Post a Comment